Szkolenie -2 dniowe – poziom zaawansowany podnoszący kwalifikacje zawodowe
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów kontroli jakości: w punktach skupu zboża, w młynach.
Tematyka poruszana na warsztatach:
- Ocena organoleptyczna jakości przechowywanych zbóż.
- Cechy ogólne ziarna zbóż pszenicy, żyta i jęczmienia (stopień dojrzałości, wygląd, barwa i zapach) oraz charakterystyka elementów cechujących przydatność przechowalniczą ziarna (wilgotność, zanieczyszczenia, etc.).
- Ocena organoleptyczna jakości przechowywanego ziarna z uwzględnieniem następujących zagadnień:
- a) Sposoby przeprowadzenia oceny organoleptycznej;
- b) Cechy organoleptyczne ziarna prawidłowo przechowywanego (wygląd, smak, zapach etc.);
- c) Wpływ okresu przechowywania na wygląd i wartość technologiczną ziarna;
- d) Cechy organoleptyczne ziarna nieprawidłowo przechowywanego (np. nieprawidłowa wilgotność przechowywania, porażenie szkodnikami, substancje obce i zanieczyszczenia), najlepiej z przykładami/próbkami zbóż. Omówienie o czym świadczą konkretne nieprawidłowości;
- e) Organoleptyczna identyfikacja zanieczyszczeń oraz szkodników zbożowych – omówienie zanieczyszczeń/szkodników widocznych nieuzbrojonym/uzbrojonym okiem; metody wykrywania porażenia ziarna przez szkodniki.
- f) Na jakie miejsca zwrócić szczególna uwagę w trakcie kontroli w celu wykrycia obecności szkodników.
- Interpretacja wyników badań jakościowych wykonanych w laboratorium.
- Na co zwrócić szczególna uwagę dokonując interpretacji wyników.
- Na co wskazywać może przekroczony poziom niektórych substancji (np. poszczególnych rodzajów pestycydów, metali ciężkich, mikotoksyn).
III. Obowiązujące przepisy dotyczące jakości ziarna zbóż.
- Metody analizy do oznaczania jakości zbóż. Ocena i analiza:
- badanie ilości i jakości glutenu w mące PN-A74043-2
- badanie liczby opadania w ziarnie i mące – ilości enzymów PN-ISO 3093
- gęstości ziarna wg PN-ISO-7971
- masy doczyszczonego ziarna zbóż oraz zanieczyszczeń i szkodników wg PN-R-74015
- masy tysiąca ziaren wg PN-68/R-74017
- szklistości ziarna pszenicy i jęczmienia – PN-70/R-74008
- wilgotności zbóż, rzepaku, nasion – PN-ISO-712
- wyrównania oraz celności ziarna- PN-R 74110
- Magazynowanie ziarna zbóż.
- Charakterystyka poszczególnych rodzajów magazynów zbożowych oraz wpływ poszczególnych rodzajów magazynów na jakość przechowywanego w nich ziarna.
- Warunki jakie powinien spełniać magazyn przechowujący ziarno zbóż (odpowiednie wyposażenie umożliwiającego stałą kontrolę i poprawę jakości w celu długotrwałego przechowywania ziarna).
- Urządzenia oraz zabiegi niezbędne do utrzymania właściwej jakości zboża.