Szkolenie -2 dniowe – poziom zaawansowany podnoszący kwalifikacje zawodowe

Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników laboratoriów kontroli jakości: w punktach skupu zboża, w młynach.

Tematyka poruszana na warsztatach:

  1. Ocena organoleptyczna jakości przechowywanych zbóż.
  2. Cechy ogólne ziarna zbóż pszenicy, żyta i jęczmienia (stopień dojrzałości, wygląd, barwa i zapach) oraz charakterystyka elementów cechujących przydatność przechowalniczą ziarna (wilgotność, zanieczyszczenia, etc.).
  3. Ocena organoleptyczna jakości przechowywanego ziarna z uwzględnieniem następujących zagadnień:
  4. a) Sposoby przeprowadzenia oceny organoleptycznej;
  5. b) Cechy organoleptyczne ziarna prawidłowo przechowywanego (wygląd, smak, zapach etc.);
  6. c) Wpływ okresu przechowywania na wygląd i wartość technologiczną ziarna;
  7. d) Cechy organoleptyczne ziarna nieprawidłowo przechowywanego (np. nieprawidłowa wilgotność przechowywania, porażenie szkodnikami, substancje obce i zanieczyszczenia), najlepiej z przykładami/próbkami zbóż. Omówienie o czym świadczą konkretne nieprawidłowości;
  8. e) Organoleptyczna identyfikacja zanieczyszczeń oraz szkodników zbożowych – omówienie zanieczyszczeń/szkodników widocznych nieuzbrojonym/uzbrojonym okiem; metody wykrywania porażenia ziarna przez szkodniki.
  9. f) Na jakie miejsca zwrócić szczególna uwagę w trakcie kontroli w celu wykrycia obecności szkodników.
  10. Interpretacja wyników badań jakościowych wykonanych w laboratorium.
  11. Na co zwrócić szczególna uwagę dokonując interpretacji wyników.
  12. Na co wskazywać może przekroczony poziom niektórych substancji (np. poszczególnych rodzajów pestycydów, metali ciężkich, mikotoksyn).

III.            Obowiązujące przepisy dotyczące jakości ziarna zbóż.

  1. Metody analizy do oznaczania jakości zbóż. Ocena i analiza:
    • badanie ilości i jakości glutenu w mące PN-A74043-2
    • badanie liczby opadania w ziarnie i mące – ilości enzymów PN-ISO 3093
    • gęstości ziarna wg PN-ISO-7971
    • masy doczyszczonego ziarna zbóż oraz zanieczyszczeń i szkodników wg PN-R-74015
    • masy tysiąca ziaren wg PN-68/R-74017
    • szklistości ziarna pszenicy i jęczmienia – PN-70/R-74008
    • wilgotności zbóż, rzepaku, nasion – PN-ISO-712
    • wyrównania oraz celności ziarna- PN-R 74110
  2. Magazynowanie ziarna zbóż.
  3. Charakterystyka poszczególnych rodzajów magazynów zbożowych oraz  wpływ poszczególnych rodzajów magazynów na jakość przechowywanego w nich ziarna.
  4. Warunki jakie powinien spełniać magazyn przechowujący ziarno zbóż (odpowiednie wyposażenie umożliwiającego stałą kontrolę i poprawę jakości w celu długotrwałego przechowywania ziarna).
  5. Urządzenia oraz zabiegi niezbędne do utrzymania właściwej jakości zboża.