Frytki
już Cię nie kręcą? Oglądasz programy kulinarne po nocach? Masz pasję do gotowania?
Zapraszamy do szkoły gotowania - u nas poznasz tajniki pracy szefa kuchni oraz tajemnice surowców wykorzystywanych do przygotowania potraw!
- Ciekawe tematy
- Przepyszne zajęcia w profesjonalnym studiu kulinarnym
- Intrygujące dyskusje
- Fantastyczni prowadzący
- Zapraszamy kucharzy, myśliwych oraz wszystkich, którzy chcą odkryć walory dziczyzny.
Prowadzimy zajęcia dla pasjonatów oraz kursy doszkalające, które kończą
się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego podniesienie kwalifikacji.
Zagadnienia poruszane na warsztatach:
- Historia i charakterystyka polskiej kuchni myśliwskiej
- Biologia zwierzyny łownej w relacji do jakości dziczyzny. Kalendarz polowań
- Obróbka wstępna surowca na elementy kulinarne w zależności
od przeznaczenia w kuchni - Rosoły i buliony
- Farsze i pasztety
- Marynaty, solanki, bejce i zalewy. Szpikowanie i bardowanie
- Sosy w kuchni myśliwskiej
- Potrawy z mięsa:
- duszone
- smażone
- pieczone
- z rusztu
- rożna
- Polska kultura tradycyjnego stołu myśliwskiego
Jedno spotkanie ma charakter wykładu oraz dyskusji, podczas której uczestnicy poznają tajniki pracy kucharza, mają zajęcia z towaroznastwa oraz dowiadują się, co to oznacza "zdrowe odżywianie".
Pozostałe spotkania mają charakter warsztatów - zajęcia odbywają się w profesjonalnym studiu kulinarnym, a uczestnicy pod okiem wykładowcy przygotowują tematyczne dania. Uczą się, jak - krok po kroku - przygotować potrawę i otrzymują komplet przepisów, aby móc we własnej kuchni eksperymentować ze smakiem.